piłka nożna

Wasze niemuzyczne fascynacje.

Moderatorzy: verybilingual, Dx2

Re: piłka nożna

Postprzez gun_boy » 14-03-2010, 20:41

NIe jest tak zle :D Snila mi sie porazka 1:2, wiec remis mi odpowiada, tym bardziej ze GKS zagral bardzo dobry mecz. Oczywiscie duze znaczenie miala czerwona kartka dla Wojtkowiaka, ktora dla mnie powinna byla miec raczej wymiar zoltej :?
Po czerwonej kartce dla Janusa mecz zrobil sie naprawde szybki i ciekawy. Mysle, ze remis sprawiedliwy, ale po jednej brameczce mogli jeszcze strzelic :D

P.S. Janka Urbana zwolnili.. :?: :!: :shock:
With the plane and the lathe
The work never drove you mad
You're a maker, a creator
Not just somebody's Dad
gun_boy
It's Alright

Sex: Petshopboy

Postprzez balshoy » 14-03-2010, 23:08

za Urbana, tymczasowo, jak powiadają, Stefan Białas...swoja drogą ,widziałem fotki na których jest wg. mnie bardzo podobny do Neila Tennanta ;)

Wisła nadal na czele, ale już tylko ciut przed Lechem...
Lechia wygrała, ale obiektywnie muszę stwierdzić ... karny to naciągany, Dawidowski, jak to powiedział komentator "padł z głodu" :lol: ( choć w piłce to niestety częste; powiedzmy,że jeszcze sztuką jest zrobić to tak wiarygodnie, wykorzystaując nawet lekkie muśnięcie przeciwnika); po takim karnym to na pewno można byc wkurzonym na sędziego

ale mój obiektywizm, to mogę sobie w buty wsadzić, bo o to proszę..wykładnia przepisów
( jakoś mało zgadza mi się to z tzw.duchem sportu - oczywiście ciągle chodzi mi o ten podyktowany karny)

"Jak wyjaśnił ekspert Canal+ od sędziowskich kontrowersji Sławomir Stępniewski, wspomniana sytuacja jest jak najbardziej argumentem przemawiającym za słusznością decyzji arbitra Sebastiana Jarzębaka. Przepisy gry w piłkę nożną mówią bowiem wyraźnie, że miejsce odgwizdania faulu znajduje się tam, gdzie jego proces dokonania się zakończył. W sytuacjach, gdy faul w obronie rozpoczyna się przed polem karnym, a kończy w polu karnym, rodzaj stałego fragmentu gry dyktowanego przez sędziego powinien być najkorzystniejszy dla drużyny, której zawodnik został sfaulowany. Powinien być to więc rzut karny.

Również korzystna dla Lechii była opinia ekspertów w przypadku kontrowersyjnej sytuacji w polu karnym Lechii w drugiej połowie meczu. Po dośrodkowaniu z rzutu rożnego przez piłkarza Śląska Tomasz Dawidowski wybił piłkę poza linię końcową boiska w tak nietypowy sposób, że wydawało się, iż zagrał piłkę ręką. Sławomir Stępniewski, podobnie jak i goszczeni w studio Mirosław Szymkowiak i Tomasz Łapiński uznali, że sędzia słusznie nie odgwizdał rzutu karnego dla Śląska. Zagranie piłki ręką przez "Dawida" było tak słabo widoczne, a tym samym na tyle wątpliwe, że nie można było w tej sytuacji podyktować dla gospodarzy "jedenastki"."
nie czyń drugiemu, co tobie niemiłe

Jeśli chcesz rozśmieszyć Boga, opowiedz mu o twoich planach na przyszłość.
(Woody Allen)

kobiety nie zmienisz. możesz zmienić kobietę. ale to nic nie zmieni.
balshoy
Absolutely Fabulous

Postprzez dafio-cat » 15-03-2010, 19:14

Szkoda, że LECH wczoraj nie wygrał. Choć trzeba dodać, że BEŁCHATÓW w 2 połowie był lepszy, a i siły w pewnym momencie się wyrównały...
Do Wisły wraca Kasperczak... :)
Będzie się działo...
Ale i tak - dla mnie LECH najbardziej zasługuje na tytuł. I Lewandowski niech jeszcze poczeka z transferem 2 - 3 lata.
Jak nie - może to być złe i dla klubu i dla zawodnika. :(
Żeby nie spalił się tak jak pewien zawodnik z Polski grający w Palermo...
dafio-cat

Postprzez gun_boy » 15-03-2010, 21:40

Ja mysle, ze Kolejorz zaskoczyl Belchatow, ze strzelil bramke w oslabieniu. Dlatego tez z takim zebem zaatakowali po przerwie. A po wyrownaniu sie sil trzeba przyznac, ze mecz byl rzeczywiscie super - szybki, akcje przechodzace z jednej strony boiska na druga. Obie druzyny wykazaly sie dobrym przygotowaniem fizycznym :D

A co do Lewego: jego ewentualny transfer bylby z pewnoscia oslabieniem dla Lecha, ale mysle ze bedzie faktem - wskazuje na to zatrudnienie kolegi Kriwca, czyli Rodionowa z BATE Borysow, bo ten transfer to podobno juz fakt. Dafio wspomina o casusie Radomatu - na drugiej szali trzeba polozyc Pawla Brozka - nie odszedl do silniejszej ligi kiedy byl w szczytowej formie i teraz jego transfer to juz duzy znak zapytania... Kiedys mogl wybierac miedzy lawka rezerwowych na Zachodzie a gwiazdorstwem w Wisle - dzisiaj i o jedno i o drugie dosc trudno... :?
Not just somebody's Dad
gun_boy
It's Alright

Postprzez dafio-cat » 16-03-2010, 19:43

Zakup Białorusina do Lecha to wg mnie strzał w dziesiątkę...
A z drugiej strony Lech bez Lewandowskiego może stracić znacznie więcej.
W polskich zespołach klubowych wkurza mnie jedno - brak stanowczości w dążeniu do CELU.
Jeśli LECH ma coś znaczyć w Europie, to teraz nie można pozbywać się RL.Zakup Kriwca miał być wzmocnieniem zespołu z Bułgarskiej, a nie "tylko" zrównoważeniem strat...
Z takim podejściem LECH skończy tak jak WISŁA z "bałtycką" drużyną...
Ileż razy polskie zespoły będą powielać te same błędy. :(
dafio-cat

Postprzez gun_boy » 16-03-2010, 23:56

Dafio, ale w miejsce Lewandowskiego Lech kupuje Rodionowa - napastnika, ktory gral z Kriwcem w BATE Borysow. To on (Rodionow) ma zastapic Lewego, nie Kriwiec. Ale Kriwiec faktycznie dobrze sie wprowadzil do druzyny, usadzil Wilka na lawce i wprowadzil zdrowa konkurencje ;)
Not just somebody's Dad
gun_boy
It's Alright

Postprzez dafio-cat » 18-03-2010, 19:18

Kto kogo zastąpi...?
Działacze są często oderwani od rzeczywistości.
Może przez finanse?
Ja wiem jedno - Lewandowskiego nie da się na obecny rok zastąpić. Jeden Białorusin wypalił, ale nie róbmy z tego reguły... :(
A dobry napastnik z dobrym ofensywnym pomocnikiem zawsze się wymieni...
Może i Rodionow wypali - ale to jest jednak ryzykowne...
Czemu żaden polski klub od wielu lat po prostu nie buduje mocnej kadry, tylko równoważy straty - myśląc że nabytek będzie przynosił zyski...
Kiedy to "Ci mądrzy" w polskich wiodących klubach zrozumieją?
Ja myślę, że to wiedzą, ale po prostu indywidualna kasa jest ważniejsza... :(
dafio-cat

Postprzez gun_boy » 18-03-2010, 22:37

dafio-cat napisał(a):Czemu żaden polski klub od wielu lat po prostu nie buduje mocnej kadry, tylko równoważy straty - myśląc że nabytek będzie przynosił zyski...
Kiedy to "Ci mądrzy" w polskich wiodących klubach zrozumieją?

Ja mysle, ze na sprzedazy dobrego zawodnika nadal moga zarobic wiecej niz na udziale w europejskich pucharach, bo nawet mocna polska druzyna szanse, zeby zajsc daleko (i dobrze zarobic) ma wciaz niewielkie... Stad pewnie takie decyzje, a nie inne ;)
Not just somebody's Dad
gun_boy
It's Alright

Postprzez dafio-cat » 19-03-2010, 16:08

gun_boy
Jeśli na tym ma polegać strategia LECHA, to nigdy nie zajdą daleko w Pucharach. A jak nie LECH to kto???
Wisła i Legia to wg mnie zespoły totalnie zepsute przez kierownictwo.
Jeśli i LECH dołączy się do tego nurtu - mamy szanse niewielkie, więc... :oops:
To przestanę wierzyć i oglądać nawet na Canal Plus tą "ligę".
Bo coś się może bardziej opłacać, bo i tak nie wejdziemy do Ligi Mistrzów itd... :shock:
Co to za podejście, chyba tylko typowo polskie, na pewno nie białoruskie bo BATE Borysów ostatnio było w LM. A kasy nie mieli tyle ile nawet polskie zespoły. Podejście mentalne to podstawa.
Dzisiaj przeczytałem w Gazecie Wybiórczej , że właściciel Lecha Poznań - Jacek Rutkowski zgadza się na odejście Lewandowskiego z Poznania latem. Póżniej dodaje - że oczywiście będą się Go starali zatrzymać...
Od razu widać jaka jest linia klubu.
Z takim podejściem i LECH nic nie zrobi w tym sezonie w Pucharach. Chciałbym się mylić.
Reasumując - kasa najważniejsza...
Prestiż - nieważny.
Nawet gdybyśmy grali w 5 lidze, a mieli budżet większy niż w "naszej najwyższej" - to się opłaca...
Tym bardziej, że włodarze klubów piłkarskich w Polsce do biednych nie należą.
TYLKO, ŻE PRESTIŻ W PEWNYM MOMENCIE ROBI KASĘ... :!:
Z takim podejściem NIGDY w Polsce nie zbudujemy zespołu klubowego na wysokim, europejsko- światowym poziomie.
Żenada...
dafio-cat

Postprzez balshoy » 19-03-2010, 21:07

wszystko dafio-cat prawda...przede wszystkim chodzi o pieniądze;
myślę też, że często sami piłkarze chcą odchodzić - bo może to być wykorzystanie szansy akurat w tej chwili a z "niewolnika nie ma pracownika"
i cóż odchodzą ( wiadomo lepsza kasa niż w Polsce, czasami pewne naciski ) świadomość, że kariera zawodnicza trwa gdzieś do tych 30 lat plus...to już dawno jest biznes a sentymenty to mało którzy w tej zabawie miewają ( a potem stają się ikonami klubów,jak np. Zdzisław Puszkarz ps.Dzidek w swoich najlepszych latach wierny Lechii )
możemy tylko mieć nadzieję, że w danym czasie uda się sformować i utrzymać drużynę na pewnym poziomie, która na dodatek coś osiągnie
nie czyń drugiemu, co tobie niemiłe

Jeśli chcesz rozśmieszyć Boga, opowiedz mu o twoich planach na przyszłość.
(Woody Allen)

kobiety nie zmienisz. możesz zmienić kobietę. ale to nic nie zmieni.
balshoy
Absolutely Fabulous

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sport, sztuka, filmy i inne