Electric - nowa płyta

Wszystko co dotyczy Pet Shop Boys

Moderatorzy: verybilingual, Dx2

Re: Electric - nowa płyta

Postprzez yarek37 » 05-05-2013, 8:28

Peter napisał(a):Kończąc te dywagacje PSB contra Jamiroquai to mi się oni podobali w erze Allright, a potem już nie byli w takiej formie. A PSB to mi się najbardziej kojarzy z "West END Girls". Co do nowego materiału to najlepsze chyba będzie to "Love is a bourgeois construct", strasznie mi się tytuł podoba i mnie intryguje....

oj Peter może fora pomyliłeś ? :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D
yarek37
DJ Culture

Sex: Petshopboy

Postprzez jack » 05-05-2013, 11:56

Dopiero się do komputera dorwałem, więc mogę dorzucić trzy grosze od siebie.

Jeśli chodzi o okładkę - dla mnie rewelacja. Minimalizm (tym razem także w wykonaniu PSB) to to co kocham. Być może ktoś dziwnie na mnie spojrzy, ale to chyba najlepsza okładka od dawien dawna (nie licząc Yes, która też jest bardzo w moim guście). Ogólnie wszystko na ten moment trzyma się kupy i tej koncepcji o nazwie Electric. Axis też jest minimalistyczne, oszczędne i przy tym totalnie dynamiczne. Moment 3:11 dosłownie ubóstwiam, kojarzy się z dawnym dorobkiem PSB, stara elektronika.

Liczę na naprawdę dobry album moi drodzy... :twisted:
05.12.09, Pandemonium @ O2 World, Berlin
19.7.10, Pandemonium @ Brighton Centre, Brighton
18.6.13, Electric @ O2 Arena, London
04.9.13, Electric @ Ergo Arena, Gdańsk
06.9.13, Electric @ Tempelhof, Berlin Festival
13.8.14, Electric @ Forum Karlin, Praha
jack
Domino Dancing

Postprzez eliks » 05-05-2013, 22:47

Właśnie słucham wersji albumowej - ale ma wykop!
"The land of dreams is better far
Above the light of the morning star"
eliks
Single / Discoteca

Postprzez acidpet » 06-05-2013, 12:04

hm :?: sam nie wiem co sądzić o Axis, niby fajne, niby jest energia, ale czegoś brakuje.
Pewne jest tylko to, że załechtało, a na tym chyba PSB zależało. Się rymnęło :D
acidpet
It's Alright

Postprzez ralph » 06-05-2013, 15:29

Wersja singlowa b. dobra mimo kilku drobnych zastrzezen, za to albumowa jest doskonała! Drobne dzwieki ktore przeszkadzaly mi w single edit przy rozmachu i rozkrecajacym sie tempie wersji albumowej gdzies znikaja!

Bardzo cenie Fugitive, Music for boys czy Samurai ale Axis to inny swiat! Takiej breake-progressive kompozycji nie powstydziliby sie klasycy gatunku, ktorymi dla mnie sa :arrow: Grade E, Junkie XL albo Nick Warren i Way Out West. To chyba najbardziej klubowy (czyli to co gra sie w dobrych klubach - nie dyskotekach, a co potocznie i zbiorczo nazywane jest przez niezorientowane masy techno) kawalek w studyjnej karierze PSB.
Brzmienie ktore uwielbiam, a ktorego raczej sie nie spodziewalem po PSB, zwlaszcza po nagraniu Release czy Fundamental.
Neil i Chris nigdy jeszcze tak bardzo nie zaskakiwali mnie tym, jaki zachwyt wywoluja we mnie ich nagrania. Co bedzie dalej? :D
ralph
Home And Dry

Postprzez dafio-cat » 06-05-2013, 15:37

Brakuje wokalu @acidpet - w typowym wydaniu, do którego wszyscy się przyzwyczailiśmy w promowanych piosenkach przez PSB. Ale z drugiej strony to jest zaleta praktycznie instrumentala Axis, która każe nam bardzo pozytywnie myśleć o następnym pełnoprawnym singlu(jako singiel fizyczny) z wokalem w typowym wydaniu promującym ELECTRIC. :)
@ralph - nie słyszałem na razie wersji albumowej, i nie chcę jej na razie słuchać. ;) Mam jeszcze jedno spostrzeżenie. Od dawien dawna, żaden teledysk PSB tak znakomicie nie współgrał z audio PSB jak Axis.
dafio-cat

Postprzez ralph » 06-05-2013, 16:00

Pierwszy teledysk od dawna do ktorego ktos sie w ogole przylozyl! :) Dodam jeszcze ze chetnie uslyszalbym jakas wersje extended 12".
ralph
Home And Dry

Postprzez eliks » 06-05-2013, 16:11

ralph napisał(a):..... To chyba najbardziej klubowy (czyli to co gra sie w dobrych klubach - nie dyskotekach, a co potocznie i zbiorczo nazywane jest przez niezorientowane masy techno) kawalek w studyjnej karierze PSB.

Warto dodać, kawałek nie będący remixem. Poza tym zgoda w 100%. Im dłużej słucham, tym większej pewności nabieram - Chrisowe fascynacje stylem italo są tu oczywiste.
I dla mnie jest to niesamowite zaskoczenie. Nie mogę doczekać się całej płyty.
eliks
Single / Discoteca

Postprzez verybilingual » 07-05-2013, 11:18

Dobrze, że temat wraca na właściwe tory, bo ta nic nie wnosząca, wydumana i nudna jak flaki z olejem przepychanka między kilkoma userami w pewnym momencie zniechęciła mnie do czytania dalszych stron...

Ale do rzeczy:

- okładka bardzo mi się podoba, jak zwykle
- tak czy siak "Electric" będzie pewnie porównywane z "Relentless"
- nie znam Example, ale nie słyszałem wielu dobrych rzeczy na jego temat; z drugiej strony klimat "Thursday", jak sam Neil powiedział, to atmosfera/brzmienie "West End Girls", tak więc umieszczenie w nim "miejskiego rapera" może mieć sens
- "Axis" brzmi jak skrzyżowanie electro-disco z wpływami Giorgio Morodera (akurat słuchałem jego płyt w tygodniu poprzedzającym newsa - nie ma przypadków), old-schoolowe, zaskakująco progresywne, chociaż w gruncie rzeczy w kółko zapętlające podstawowe motywy - raczej dobra rzecz
- teledysk raczej przeciętny, niby są wstawki z N&C, ale nie jest to zbyt pasjonujące ujęcie; do tego tancerze, gra świateł, animacja - oczywiście pasuje pod tempo nagrania, lecz nie taki teledyski zwykłem oglądać godzinami
''You can hear it playing all over the world''
verybilingual
Administrator

Postprzez eliks » 07-05-2013, 11:46

100% zgody z obserwacjami VB. Moroder to dobry trop.
Ja również myślę (liczę), że "Electric" to będzie takie "Relentless" albo "Disco 3". Nie jestem pewien czy mamy podstawę mówić tu o nowym "Introspective" - być może, kto wie? Narazie bez materiału dźwiękowego możemy sobie powróżyć z tytułów.

Geowayne napisał u siebie, że Stuart Price puścił "Axis" jeszcze przed premierą gdzieś w klubie bez wiedzy i zgody PSB, ku ich przerażeniu, a jednocześnie radości tłumu, którym nowa melodia (bez info o autorach) przypadła do gustu. Zwróćcie również uwagę na dobrą reakcję tłumu na "Axis" na koncercie w Ameryce Płd. a także na bardziej rozbudowany klip, który posłużył tam za tło.
eliks
Single / Discoteca

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pet Shop Boys