Puk, puk? Gdzie ta nowa płyta?
Obecnie mamy 17 kwietnia i można bezpiecznie założyć, że album ukaże się, powiedzmy, za równe dwa miesiące. Kiedyś na dwa miesiące przed wydaniem LP wydawany był singiel, a informacje dotyczące albumu były znane już dużo wcześniej. Ostatnio panuje jakby moda na wykonywanie pewnych ruchów z zaskoczenia. Świat przyśpieszył i nawet jeśli znana ekipa ogłasza z półrocznym wyprzedzeniem datę premiery nowego wydawnictwa, to ten news trzeba kilkukrotnie odświeżyć i skumulować napięcie tuż przed "godziną zero". Z drugiej strony, w przypadku "Electric" sytuacja jest o tyle nietypowa, że nie znamy nie tylko zawartości płyty, jej graficznej oprawy, ale też nie wiemy jaki kawałek ją będzie promował oraz kiedy dokładnie będzie można ją nabyć w sklepie. Chyba nigdy nie byliśmy trzymani aż tak długo w niepewności i przyzwyczajony do jakichś z góry narzuconych schematów człowiek zaczyna się niecierpliwić. Ja się niecierpliwię, chociaż wydaje mi się, że w każdej chwili na stronie zespołu może pojawić się odpowiednia informacja.
Ale tak dla przypomnienia - spójrzmy jak to wyglądało w przypadku ostatnich płyt:
FUNDAMENTALpoznajemy tytuł płyty, jej wstępną datę premiery oraz tytuł nowego singla - 5 grudnia 2005
poznajemy zawartość płyty (tracklista) - 4 marca 2006
album ukazuje się 22 maja.
YES
poznajemy wstępną datę premiery płyty oraz tytuł singla - 29 października 2008
poznajemy zawartość płyty (tracklista) - 2 stycznia 2009
poznajemy dokładną datę premiery - 12 stycznia 2009
poznajemy okładkę - 29 stycznia 2009
album ukazuje się 23 marca.
ELYSIUM
poznajemy tytuł płyty, jej wstępną datę premiery oraz dostajemy teaser ("Invisible") - 11 czerwca 2012
poznajemy tytuł pierwszego singla - 25 czerwca 2012
poznajemy zawartość płyty (tracklista) oraz jej okładkę - 28 lipca
album ukazuje się 7 września.
Proszę zauważyć jak skrócił się czas pomiędzy ogłoszeniem wydania albumu a jego faktyczną premierą. W przypadku "Fundamental" było to niemal pół roku(!), w przypadku "Yes" około 5 miesięcy, a już przy "Elysium" zaledwie 2,5 miesiąca. Teaser do "Electric" pojawił się 14 marca, czyli około 3 miesięcy przed premierą. Ile przyjdzie nam czekać na coś więcej? Oczywiście zawartość "Elysium" wypłynęła w newsach na stronie PSB na niecałe półtora miesiąca przed wydaniem, lecz wcześniej znaliśmy już m.in. singiel. Teraz cisza. Myślę, że w ciągu dwóch tygodni poznamy odpowiedzi na większość pytań, lecz czekanie jest męką
A wszystko co powyżej napisałem w ramach ciekawostki