Gdzie ostatnio słyszeliście/widzieliście Pet Shop Boys?

Wszystko co dotyczy Pet Shop Boys

Moderatorzy: verybilingual, Dx2

PET SHOP BOYS. WIZJONERZY POPU-film dokumentalny

Postprzez zib » 02-01-2010, 19:47

Nasi ulubieńcy na kanale Planete
-najbliższe emisje
2010.12.01, wtorek, godz. 10.35
nadawane w 16/9!
Dla tych co nie widzieli i dla tych którym ciągle mało ;)

http://www.planete.pl/dokument-pet-shop ... popu_31077

Może ma ktoś możliwość nagrać i umieścić w sieci :?

p.s.
Poza tym świetne towarzycho ma PSB ,w opisie filmu na stronie Planete :D
zib
It's A Sin

Sex: Petshopboy

Re: Gdzie ostatnio słyszeliście/widzieliście Pet Shop Boys?

Postprzez eliks » 03-01-2010, 12:59

mili Państwo, jeżeli to jest powszechne w Polsce "pojęcie" o PSB, to bardzo marne nasze szanse na cokolwiek w ich temacie. Zib, pozwól że zacytuję, bo to trzeba przeczytać:

Pet Shop Boys to obok Modern Talking, Europe, Samanthy Fox czy C.C. Catch ikony muzyki pop lat 80-tych. Wokalista Neil Tennant i klawiszowiec Chris Lowe są autorami takich hitów jak, "It's a Sin", "Always on my Mind" czy "Rent". "West and Girls" niektórzy uważają nawet za piosenkę wszech czasów!

Autor tego fragmentu nie ma najmniejszego pojęcia o tym co piszę! Nie chciałbym używać tu słów ofensywnych pod jego adresem, ale same cisną się na usta! bez dalszego komentarza......

----------------------

nie, cholera jasna, będzie dalszy komentarz, bo to woła o pomstę do Nieba, że się tak zapienię z tego powodu. Autor tych słów jest kompletnym ignorantem nie tylko w temacie PSB, ale muzyki w ogóle. Umieszczenie MT czy Samanthy Fox w towarzystwie PSB (o CC Catch i Europe nie wspomnę) jako IKON LAT 80-TYCH kwalifikuje się do natychmiastowego usunięcia, bo to tak jakby Denisa Roussosa postawić obok Eltona Johna w kategorii najwspanialszych męskich głosów popu i rocka. Jest to idiotyczny, merytoryczny błąd, bo oprócz PSB żadna z tych gwiazd ikoną nie była (brakuje jeszcze słowa 'kultowe'), a jedynie gwiazdą jednego przeboju! Po prostu imbecyl-autor musiał wymienić jakieś inne postacie z lat 80-tych poza Madonną, która mu do towarzystwa PSB jakoś nie pasowała, więc sięgnął po swoje pierwsze skojarzenia z tą epoką - i wymienił Sam Fox i CC Catch!!! ludzie, trzymajcie mnie!

aha, "West and Girls" - to nie jest literówka, tylko chamski błąd próby napisania tytułu z głowy - znowu zero kompetencji w temacie! przecież stacja Planete pretenduje do szerzenia kultury, więc powinna dysponować elementarną WIEDZĄ, której tu zabrakło.

poza tym kto uważa WEG za przebój wszechczasów??? bo nigdy się z taką opinią nie spotkałem. ręce i nogi opadają.
"The land of dreams is better far
Above the light of the morning star"
eliks
Single / Discoteca

Postprzez Wiewiórka » 03-01-2010, 19:24

ee tam eliks z różnymi już byli przedstawiani jak dwie pary skarpetek nie do pary.
No to co mogli ich przedstawić np. Eltona Johna, George Michael,Erasure itp...
Rozumiem porównać ich np. z Depech mode,Duran Duran,itp.. I to nawet nie jest najlepszym porównaniem bo pet shop boys są nie powtarzalni w swoim brzmieniu i nie da się z nikim i niczym porównać.
Jak to West end girls (singiel nie zespól szwedzki) była przebojem ,na tamte czasy.
Podsumowując to mogli to rzeczywiści lepiej napisać ale nie jest aż tak źle.
Obrazek
Wiewiórka
Somewhere

Postprzez dafio-cat » 03-01-2010, 21:20

Zgadzam się z Eliksem.
Porównywanie PSB do MT czy Samanthy Fox do dla mnie blużnierstwo. :evil:
Nie piszę więcej na ten temat, szkoda nerwów... ;)
dafio-cat

Postprzez j.wojak » 04-01-2010, 10:30

O tym, że WEG to piosenka czy przebój wszechczasów gdzieś już czytałem z adnotacją, że potrzebne źródło. Jednak teraz spojrzałem do polskiej Wikipedii i tego nie ma...Tak czy siak- to akurat jest pochlebne i dość prawdopodobne. Może był to jakiś specyficzny ranking. Podobnie Always on MM to bodajże 1 czy 2 cover wszechczasów a PSB mają 4 miejsce w USA w ilości hitów (albo hitów dance, nie jestem pewien bo przytaczam z pamięci)
Love comes quickly...
j.wojak
Domino Dancing

Postprzez zib » 04-01-2010, 22:05

Tak myślałem sobie, że kogoś "ruszy" ten opis , no i trafione.
U mnie wywołał wesołość i lekkie zażenowanie, najwyżej.
Tłumaczę to sobie , że ludzie są różni ,to i tą samą muzykę różnie odbierają.
Wymienione gwiazdki przecież prawie każdy zna lub pamieta,ale ich twórczośc ma ze sobą wspólne tylko to ,że powstała w tych samych latach i że można wszystkich podciągnąć do worka z napisem POP,nawet Europe,przecież :P
...a ikoną diskopolo,jest Boys. :P

kolejna emisja filmu - 24.01.2010,
niedziela, godz. 15.40
-lepszy czas emisji,niż wtorek przed południem,nie ;)
zib
It's A Sin

Postprzez acidpet » 06-01-2010, 15:00

tez o WEG gdzieś słyszłem/czytałem że to przez niektórych uważany za przebój wszczczasów, ale jestem pewien że WEG był na 2 miejscu w rankingu piosenek o Londynie - taka informacja była w internecie
Co do opisu PSB w PLANETE to raczej podchodze luzacko, większe głupoty wypisują, niech im tak będzie. PSB jak by nie było zawsze będzie wkładany w szuflade z napisem pop (bardzo duża szuflada) lub disco/dance, i co z tego. A Bon Jovi to niby jest rock, bo dla mnie pop albo disco-rock (plastic rock lepiej pasuje). A sami uważają pewnie że są gigantami rocka. Sory do fanów Bon Jovi, akurat oni mi przyszli do głowy, sam do nich nic nie mam.
A jeszcze o informacjach nie potwierdzonych. Żona mówiła mi że podczas zapowiedzi jednej z par do (TVP wtorek)"gwiazdy tańczą na lodzie" (czy coś takiego), tłem był I'm with stupid. Powtarzam usłyszalem to od żony więc to mógł nie być nawet utwór PSB.
pozdrawiam
acidpet
It's Alright

Postprzez ralph » 06-01-2010, 15:32

WEG bylo na 3. jesli chodzi o piosenki o Londynie ;)
ralph
Home And Dry

Postprzez miharu » 07-01-2010, 23:08

eliks napisał(a):mili Państwo, jeżeli to jest powszechne w Polsce "pojęcie" o PSB
Prawdopodobnie masz rację. Myślę, że nawet na pewno. W Polsce renomę ma tylko rock i okołorockowe rzeczy. Jeśli jakiś kawałek zawiera w sobie choć cząstkową gitarę, to nieważne, że jest tandetny, banalny.. i tak dla większości słuchaczy ma większą wartość niż jakikolwiek, nawet najlepszy pop (rozumiany jako nieobecność tejże przysłowiowej gitary ;) ). Więc Modern Talking, Sandra i PSB w takim ujęciu - to jedno i to samo. Pop, dance, disco. No a nie? - zapyta zdziwiony Polak. :lol: Dla mnie to irytujący pseudosnobizm.
Pisałam to ja, miharu, ostatnio bardziej fanka gitarowych brzmień niż popu, jednakowoż denerwująca się głupim wartościowaniem gatunków muzycznych w Polsce. :roll:
miharu
Domino Dancing

Sex: Petshopgirl

Postprzez dafio-cat » 07-01-2010, 23:14

~ miharu, Ty wiesz o czym piszesz, i ja Cię rozumiem coraz bardziej... Mimo różnic między nami ... ;) Ale te różnice się zacierają... ;)
dafio-cat

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pet Shop Boys