Best-Test - propozycja zabawy

Wszystko co dotyczy Pet Shop Boys

Moderatorzy: verybilingual, Dx2

Best-Test - propozycja zabawy

Postprzez verybilingual » 01-04-2009, 19:13

Proponuję rozkręcić taką zabawę. Nie wiadomo kto pierwszy i kiedy wpadł na pomysł tej gry, ale przyjęła ona się w wielu różnych formach i szczególnie dobrze sprawdza się na muzycznych.

Wszystko polega na tym, że wybieramy najlepszy kawałek z danego okresu twórczości Pet Shop Boys. Niektórzy nazywają to ''wyspą'', inni ''survivorem'', ja pomyślałem o przydomku BEST-TEST czyli teście, który przejdą tylko najlepsze utwory z danej ery.

Zasady są całkiem proste. Ja podaję listę piosenek, które mieszczą się w ramach czasowych danego okresu w historii PSB [oczywiście te tzw ''ery'' są związane z konkretnym albumem i należą do nich piosenki z płyt plus b-sidy, a wy wybieracie z podanej listy swoje ulubione utwory i takie, których nie lubicie [wiem, może być ciężko - ale to dobra zabawa ;) ].

Przykładowo, w jednej rundzie będziecie mieli za zadanie wybrać jeden ulubiony utwór z konkretnej płyty oraz dwie, których nie lubicie. Swoje głosy podajecie w postach pod danym tematem, a ja później zliczam wszystkie głosy i na podstawie tego co wyjdzie wyrzucam z zabawy dwa kawałki, które będzie posiadają najgorszy bilans pochodzący z sumy minusów i plusów. Oczywiście plus redukuje minus i na odwrót. Tego chyba tłumaczyć nie muszę.

W ten sposób w ciągu kilku rund będziemy mogli wybrać najlepszy utwór z płyty, każdej płyty. Natomiast na samym końcu, kiedy będą znane już wszystkie wyniki będziemy mogli zebrać najlepsze kawałki z danych płyt (po 2,3 np.) i wybrać TEN NAJWIĘKSZY HIT.

Od razu zaznaczam, że nie jest to żadna konkurencja w stosunku do zabawy top ten hit, która została zainspirowana topem PSB w Trójce. Zasady są inne, droga do wygranej trudniejsza, a przez inny sposób wybierania numerów jest ciekawiej i bardziej emocjonująca - a wynik tak naprawdę nie zależy tylko i wyłącznie od nas.

Grę zaczęlibyśmy chronologicznie. Od płyty Please do Yes. Ilość rund zależałaby od tego ile kawałków odpadałoby po danym etapie. Osobiście proponuję by w każdej rundzie po dwa piosenki odpadały, aż dojdziemy do strefy top 4. Finał odbywałby się na zasadzie ankiety. Co do długości trwania rund to myślę, że na jedną można by przeznaczyć dwa dni, tak aby jak najwięcej osób mogło zagłosować - przecież o to chodzi, o Wasze uczestnictwo.

Czekam na Wasze opinie i ewentualne propozycje w sprawach technicznych, bo sama idea nie powinna zostać naruszona.
Jestem w stanie w każdym momencie, ale poczekam na jak najwięcej odpowiedzi. Liczę na duże zainteresowanie - tak jak napisałem - ponieważ do wszystko ma służyć wspólnej rozrywce na dłuuuugie dni ;)
''You can hear it playing all over the world''
verybilingual
Administrator

Sex: Petshopboy

Re: Best-Test - propozycja zabawy

Postprzez alternative_tom » 01-04-2009, 19:37

Popieram!!!
Kiedyś bawiłem się w to na forum pewnego Szkota grającego onegdaj w dość znanym brytyjskim zespole...
alternative_tom
What Have I Done To Deserve This?

Postprzez piotr_1ofthecrowd » 01-04-2009, 20:56

Możemy się zabawić - popieram :) ale jeśli o mnie chodzi to nie mam nielubianych utworów. Po prostu mam takie dni że mogę słuchać raz tych raz tych. U mnie taka kategoria nazywa się "mniej ulubione".
piotr_1ofthecrowd
Rent

Postprzez Dx2 » 01-04-2009, 21:11

Jestem za.
Dx2
Administrator

Postprzez dafio-cat » 01-04-2009, 22:52

To może być ciekawe. Popieram...
dafio-cat

Postprzez eliks » 01-04-2009, 23:52

popieram!! wynik może być bardzo ciekawy. rozumiem że poza drogą eliminacji każda piosenka dostaje też punkty (jak na forum DM) i zwycięzcą wielkiego finału jest ta z największą sumą punktów lub najmniejszą ujemnych?

mam nadzieję że szanowna komisja skrutacyjna konkursu wie co robi bo ja trochę nie do końca, więc będę podążał za wskazówkami:)
"The land of dreams is better far
Above the light of the morning star"
eliks
Single / Discoteca

Postprzez ralph » 02-04-2009, 13:21

Jestem na tak. Tyle, ze tez, nie rozumiem do konca jak mialoby to wygladac ze szczegolami ;) Moze troche uproscic system nadawania punktow? ;)
ralph
Home And Dry

Postprzez verybilingual » 02-04-2009, 13:25

Nie ma żadnych punktów. Nikt nie dostaje nic dodatkowo.

Skoro opinie są tak przychylne to myślę, że dziś wieczorem może uda się już zacząć zabawę...mam tylko prośbę do admina by rozesłał zbiorowy mail lub wiadomość na priv i poinformował o zabawie, bo chciałbym by jak najwięcej osób się załapało.
''You can hear it playing all over the world''
verybilingual
Administrator

Powrót do Pet Shop Boys