Electric - nowa płyta

Wszystko co dotyczy Pet Shop Boys

Moderatorzy: verybilingual, Dx2

Re: "Ecstatic" - nowa płyta

Postprzez yarek37 » 23-01-2013, 20:51

dafio-cat napisał(a):Peter, a o INTROSPECTIVE się nie pamięta, co ? :)
To może być coś podobnego, może trochę zmodyfikowane. A może i całkiem nowy np. 10 track album...
Peter - twoja wiara nie ma w tym przypadku nic do rzeczy, są pewne fakty niezależne od twojej wiary.

P.S. - a co o tej dyskusji sądzi VeryBilingual ? Zapoczątkował temat i szybciutko zamilczał. Czekamy Pawle na wpis jako VB... :) ;)
A tak ogólnie Pawle VB to gratulacje za ten temat, bardzo ożywczy.

nie tyle nie pamięta, co nie wie ;)
poza tym nie było video to "memory" to może świadczyc o tym, że
1. Wydali 3 sp tylko i wyłącznie dlatego, że tak mają w kontrakcie
2. nie mieli czasu na nagrywanie, ponieważ .... pracują nad Estatic :):)
yarek37
DJ Culture

Sex: Petshopboy

Postprzez Peter » 23-01-2013, 21:29

Straszne to tempo, jeszcze nie zakończyli promować "Elysium"......
Peter

Postprzez verybilingual » 23-01-2013, 22:29

Moim zdaniem płyta będzie.

Jeśli ktoś uważnie śledzi poczynania zespołu, jest poinformowany, czyta wywiady, przegląda OF i stronę główną (to wystarczy, bo wszystkie najważniejsze doniesienia tam znajdziemy), ten już przy okazji prac nad "Elysium" mógł dostrzec wypowiedzi (np. P.Gleadalla) świadczące o tym, że zespół COŚ nowego przygotowuje. Jak to leciało? "Więcej tanecznych kawałków już niebawem" i "Nikt nie powiedział, że znajdą się na płycie". Następnie we wrześniowym wywiadzie sam zespół potwierdził, że planuje wydać nowy materiał i pracuje nad nim aktualnie w studio. Znów pojawiły się informacje o tanecznych piosenkach, które mają być alter-ego tych z "Elysium". Oczywiście można to było uznać za pobożne życzenia i ledwie "szkic projektu", ale potem pojawiły się kolejne doniesienia m.in. z oficjalnego oświadczenia n/t trasy koncertowej, gdzie pojawia się stwierdzenie, że zespół będzie wykonywał piosenki ze swojego katalogu, nowe utwory z "Elysium", a nawet - jak to ładnie po angielsku ujęto - te "beyond the current album". W międzyczasie dowiedzieliśmy się o "Alan Turing Project", który oczywiście może być traktowany jaka to przyszłościowe nagranie (jedna z sześciu składających się na niego kompozycji została wykonana w Salford), ale raczej nie jest materiałem do wdrożenia podczas trasy promującej album. Poza tym nie sądzę, by miał charakter taneczny i w końcu wiemy również, że premiera tego projektu jest przewidziana dopiero na 2014 rok. W ostatnich dniach na OS znów pojawił się wpis, gdzie Neil informuje, że zespół pracuje w studio i pewnie - tak myślę - kończy nagrywać nowe utwory. Może są to piosenki, które ostatnio wyciekły przy okazji premiery nowego wydania "Literally"?

Podsumowując - wydaje mi się, że jest zbyt dużo przesłanek, aby wątpić w wydanie nowej płyty w 2013 roku. Biorąc pod uwagę coraz większą ilość przecieków oraz fakt wystartowania trasy w marcu, podejrzewam, że premiera nastąpi w symbiozie z "Electric Tour" i te dwa wydarzenia będą ze sobą powiązane. Pozostaje jeszcze pytanie odnośnie formy. Ja twierdzę nie od dzisiaj, że dwunasty LP nie stanie się piątym krążkiem z serii "Disco". Zbyt wiele rzeczy świadczy o jego autonomiczności względem tych wydawnictw. Zbyt dużo cech sugeruje jego pełnowymiarowość jako kolejnej studyjnej płyty PSB. Z perspektywy dzisiejszych trendów i lat, które minęły od "Please" czy "Actually" czy "Introspective", wydanie przez grupę z takim stażem jak PSB dwóch albumów w dwa lata faktycznie jawi się jako coś nietypowego, ale przecież nie niemożliwego. Wracając do formy, stawiam po cichu na coś w stylu "Introspective" zmieszanym z "Relentless". Na album z muzyką przebojową, taneczną, lecz niekoniecznie promowany w standardowy sposób. Może będzie to rzecz eksperymentalna, może wydadzą ją najpierw tylko za pośrednictwem internetu....W tej kwestii wszystko może się zdarzyć. Spodziewam się niusów z początkiem lutego - o ile grupa chce dokonać odsłonięcia nowego działa w maju.

Tyle na ten temat z mojej strony.
''You can hear it playing all over the world''
verybilingual
Administrator

Postprzez dafio-cat » 24-01-2013, 18:03

VeryBilingual -nie pozostaje mi nic innego, niż się z Tobą zgodzić. Tylko mam jedno małe ale...
Tylko niech nie wydają nowej płyty tylko w formie cyfrowej, gdyby tak zrobili nie kupiłbym tego. I myślę że wielu fanów PSB( jak nie większość) też by tak postąpiło. Wszystko, tylko nie to!!!
Pozdrawiam i dzięki za b. dobrą analizę pewnych faktów. :)
dafio-cat

Postprzez verybilingual » 24-01-2013, 23:18

Ja też uważam, że same pliki cyfrowe nie byłyby dla zespołu opłacalne. Uważam za niestworzone fantazje niektórych fanów, którzy co parę miesięcy zakładają na OF tematy traktujące "ostatnich nagraniach grupy na CD". To się nie stanie. PSB do końca kariery będą kłaść duży nacisk na nośniki fizyczne, bo jest to dla nich najlepsza opcja ze względów chociażby marketingowych. "Ecstatic" może natomiast na początku ukazać się w formie dd, a dopiero potem na CD czy vinylu. Wszystko zależy od chęci grupy i planu na promocję - czy chcą się w to zaangażować maksymalnie, odbić sobie niepowodzenia "Elysium" na listach, czy raczej "Ecstatic" będzie rzeczą bardziej dla fanów, bardziej dodatkiem do trasy, czymś więcej niż seria "Disco", ale mniej niż tradycyjny studyjny album.
''You can hear it playing all over the world''
verybilingual
Administrator

Postprzez Peter » 25-01-2013, 16:37

Może to będzie jakieś wydawnictwo dla fanów, ale co na to Parlophone, które jest siłą rzeczy nastawione raczej na zysk Chyba, ze wyda to jakaś niezależna wytwórnia? Coś ostatnio w petshopowym świecie się dużo dzieje. :)
Peter

Postprzez yarek37 » 25-01-2013, 21:27

30.That the post-Elysium dance album would be titled Ecstatic and would be released in April 2013
Status: UNCERTAIN AT THIS TIME

In January 2013 a rumor began circulating that the upcoming dance album that the Boys had been alluding to since even before the release of Elysium would be titled Ecstatic and would be released as early as April. The apparent source of this rumor is a fan who said that he had been told this by Neil himself at a record signing. Lending some credence to the story is the fact that the January 2013 issue of the Boys' official fan club publication Literally said that the album (its title unspecified) might be released "sooner than you think." Obviously, the accuracy of this rumor remains to be seen.

źródło: http://www.geowayne.com/newDesign/lists/rumors.htm
yarek37
DJ Culture

Postprzez balshoy » 25-01-2013, 22:51

nie spodziewam się że wydadzą to w innej, niezależnej wytwórni;
na pewno będzie to wydane także tradycyjnie a nie tylko w formie elektronicznej

wg. mnie wpisuje się to jak najbardziej w "tradycję" PSB...po pierwszym albumie była Disco - zrobiła się z tego seria, ale faktycznie taki Introspective też mógł być już Disco2; po Very pojawiło się Very Relentless ( dla mnie w 1993 r,gdy trafiłem to na kasecie było sporym zaskoczeniem); po Release było szybko Disco3, ale równie dobrze mógł to być album nie "podpadający" pod serię disco;
Dobrym rozwiązaniem były dodatkowe dyski przy Fundamental i Yes.(taki dodatkowy pojawił się także po Bilingual)
Instrumental przy ostatniej płycie też ( dla mnie o dziwo!) się broni

jak zwał , tak zwał... mam nadzieję,że ukaże się ten Ecstatic i będzie to coś bardziej tanecznego
nie czyń drugiemu, co tobie niemiłe

Jeśli chcesz rozśmieszyć Boga, opowiedz mu o twoich planach na przyszłość.
(Woody Allen)

kobiety nie zmienisz. możesz zmienić kobietę. ale to nic nie zmieni.
balshoy
Absolutely Fabulous

Postprzez Peter » 26-01-2013, 11:54

Zobaczymy co będzie, ja też mam nadzieję na taneczny album bo na "Elysium" było zdecydowanie za mało takich kawałków. Oby byly jednak na poziomie "Fundamental". Zobaczymy czy Chris da radę. ;)
Peter

Postprzez eliks » 27-01-2013, 0:12

Z oficjalnego maila o trasie Electric:

The show will feature songs from across Pet Shop Boys entire career up to and beyond the current Pet Shop Boys album "Elysium", which has attracted huge critical acclaim.

Oznacza to nic innego jak to, że podczas trasy zostanie zaprezentowany nieznany na chwilę obecną materiał. Ja odczytuję to jako oficjalne potwierdzenie nowego albumu w takiej czy innej formie.
"The land of dreams is better far
Above the light of the morning star"
eliks
Single / Discoteca

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pet Shop Boys